Fra drøm til anerkendelse
Selvom Morten Dam Jørgensens drømme om atomkraft begyndte for flere årtier siden, var det først i midten af 2014 at Seaborg Technologies tog sin spæde start. Morten Dam Jørgensen inviterede tre danske gutter, han havde arbejdet med hos CERN, hjem til sig. Og her faldt snakken på verdens stigende energibehov og de stadigt mere presserende klimaudfordringer.
“Vi kom frem til, at vi har brug for mere energi, og den energitype, vi bruger mest af nu, forgifter verden. Så vi har brug for en ny type energi, der kan skabe rigtig meget energi, og så ender man bare tilbage ved atomkraft i en eller anden form,” siger Morten Dam Jørgensen.
Selvom atomkraft ikke var en ny opfindelse, blev de fire enige om, at de måtte prøve at gøre noget for forsøge at sælge atomkraft til offentligheden igen. Qua deres ekspertise på feltet følte de faktisk en forpligtelse til at gøre noget, fortæller Morten.
“Det er en ret bizar skabelseshistorie. For den er jo skabt ideologisk og drømmende,” siger Morten Dam Jørgensen.
De fire tidligere CERN-kolleger er i dag kernen i Seaborg Technologies. I starten talte de om bare at skabe en forestilling om, at de var igang med at skabe det nye reaktordesign for at få gang i snakken om atomkraft og dens muligheder. Men undervejs stødte frivillige hænder til projektet, blandt andet gennem “Thorium Energy Meetups” i København, og forestillingen blev et egentligt projekt.
“Pludselig sad vi med et hold af kernefysikerne, vi havde adgang til de rigtige simuleringskoder til at lave fysikken, og vi havde knalddygtige ingeniører og kemikere ombord. Vi havde godt nok ikke bygget en kernereaktor før, men det var ikke umuligt for os at forstå, hvad der skulle til,” fortæller Morten Dam Jørgensen.
Imens de i fritiden sad og knoklede med ideen om deres “molten salt reaktor”, fik de i december 2014 mulighed for at deltage i en undersøgelse, som ingeniørvirksomheden Energy Process Developments lavede på vegne af den britiske stat.
“Den britiske undersøgelse skulle finde ud af, hvilke teknologier der på verdensplan kunne være relevante at støtte og måske få til England, hvis England skulle genoplive sin atomindustri,” siger Morten Dam Jørgensen.
Deres koncept var endnu ikke færdigt, men de besluttede sig alligevel for at gribe chancen, da den kunne være med til at validere projektet. Derfor slog de sig sammen med Copenhagen Atomics - en gruppe der ligesom Seaborg Technologies er en dansk iværksættervirksomhed med en drøm om at bygge atomreaktorer baseret på thorium af “molten salt reaktor”-typen - og tog arbejdshandskerne på.
“Vi gik sammen med Copenhagen Atomics, og vi havde en måned til at svare på en lang række spørgsmål fra den engelske gruppe. Vi satte os simpelthen for at designe en “molten salt reaktor” på en måned,” husker Morten Dam Jørgensen.
Måneden gik, og der blev lagt lange arbejdsdage i fritidsprojektet, men det lykkedes grupperne at få skabt og afleveret et nogenlunde færdigt koncept. Og projektet viste sig at være så godt, at Seaborg Technologies’ design fik plads blandt de seks endelige kandidater i den 75-sider lange britiske rapport.
I kølvandet på anerkendelsen, som deltagelsen i rapporten var, stiftede de Seaborg Technologies som et rigtigt selskab, og i dag er 14 frivillige tilknyttet virksomheden.
“I løbet af sommeren fik vi feedback fra undersøgelsesgruppen, som også besøgte os, og de var overraskende positive,” siger Morten Dam Jørgensen.
“De andre havde lavet flotte 3D-modeller af atomkraftværker, men de havde ikke nogen til at regne på selve fysikken. Så det viste sig, at vi muligvis var ufærdige i skallen, men vi havde kernen på plads. Og det gav os noget respekt. Det gjorde, at vi blev fremhævet som en af topkandidaterne,” siger Morten Dam Jørgensen.